De belangrijkste SEO-trends voor 2023

door | 20 maart 2023 | Online marketing

afbeelding seo

Hey daar! Ben jij klaar voor een diepe duik in de toekomst van SEO? Ik heb het over de meest baanbrekende trends die ons te wachten staan in 2023. Van voice search tot AI en machine learning, er zijn een heleboel spannende ontwikkelingen die de manier waarop we zoeken en vinden op internet zullen veranderen.

Maar wees niet bang, want in deze blog ga ik je alles vertellen wat je moet weten om jouw SEO strategie naar het volgende niveau te tillen. We gaan in op de nieuwste technologieën en tactieken die je moet kennen om ervoor te zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Dus pak een kop koffie en leun achterover, want ik ga je alles vertellen over de belangrijkste SEO-trends voor 2023. Of je nu een ervaren marketeer bent of net begint met het optimaliseren van je website, deze blog heeft voor ieder wat wils. Laten we aan de slag gaan en de toekomst van SEO samen verkennen!

Voice Search – De nieuwe manier van zoeken

Stel je voor dat je met je telefoon in de hand loopt terwijl je boodschappen doet. Je wilt weten of er nog korting is op je favoriete chocolade, dus je opent je browser en typt in “korting op chocolade”. Maar wacht, wat als je niet eens je telefoon hoeft te gebruiken? Wat als je gewoon hardop kunt vragen “Zijn er nog aanbiedingen voor mijn favoriete chocolade?” en je telefoon je meteen het antwoord geeft?

Welkom bij de wereld van voice search! Het is geen verrassing dat spraakgestuurde zoekopdrachten een steeds groter deel uitmaken van hoe we online zoeken. In feite voorspelt Google dat tegen 2023, 55% van de huishoudens in de Verenigde Staten een slimme luidspreker zal bezitten.

Maar wat betekent dit voor jouw website en jouw SEO-strategie? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw website gevonden wordt door stemgebruikers? Lees verder om erachter te komen!

Hoe werkt Voice Search?

Voordat we ingaan op hoe je jouw website kunt optimaliseren voor voice search, laten we eens kijken hoe het werkt. In tegenstelling tot traditionele zoekopdrachten die worden getypt, zijn spraakgestuurde zoekopdrachten natuurlijker en langer van formaat. Mensen stellen vragen in plaats van enkel zoekwoorden in te voeren.

Om deze natuurlijke taal te begrijpen, gebruiken zoekmachines zoals Google en Bing complexe algoritmen die patronen herkennen en semantische verbanden leggen. Ze analyseren de vraag van de gebruiker en proberen deze te matchen met relevante content op het web.

Hoe optimaliseer je voor Voice Search?

Nu we weten hoe voice search werkt, is het tijd om te kijken hoe je jouw website kunt optimaliseren voor deze nieuwe manier van zoeken.

  1. Gebruik natuurlijke taal in je contentSpraakgestuurde zoekopdrachten zijn langer en natuurlijker van vorm dan getypte zoekopdrachten. Zorg ervoor dat jouw content ook natuurlijk van toon is en antwoorden geeft op de meest voorkomende vragen van je doelgroep.
  2. Gebruik lange trefwoorden en vragenBij voice search worden vaak volledige vragen gesteld. Zorg ervoor dat jouw website antwoord geeft op deze vragen en gebruik trefwoorden die daarbij passen. Vergeet ook niet dat de lengte van zoekwoorden bij voice search vaak langer is, dus houd daar rekening mee bij het maken van jouw content.
  3. Focus op lokaal zoekenVeel mensen gebruiken voice search om lokale bedrijven en diensten te vinden. Zorg ervoor dat jouw bedrijfsvermeldingen op Google en andere platforms up-to-date en accuraat zijn. Ook is het belangrijk om lokale trefwoorden te gebruiken in jouw content.
  4. Zorg voor een snelle en mobielvriendelijke websiteEen snelle en mobielvriendelijke website is cruciaal voor voice search. Als je website niet mobielvriendelijk is, kan het zijn dat Google deze niet toont in de zoekresultaten voor spraakgestuurde zoekopdrachten. Zorg er dus voor dat jouw website snel laadt en goed werkt op mobiele apparaten.
  5. Gebruik schema markupSchema markup is een stukje code dat je kunt toevoegen aan jouw website om zoekmachines te helpen begrijpen waar jouw content over gaat. Dit is vooral belangrijk voor voice search omdat zoekmachines op zoek zijn naar de meest relevante antwoorden op een vraag. Door schema markup te gebruiken, kun je zoekmachines helpen om jouw content te begrijpen en te laten zien in de zoekresultaten.
  6. Maak gebruik van featured snippetsEen featured snippet is een korte samenvatting van de meest relevante informatie die getoond wordt bovenaan de zoekresultaten. Bij voice search is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste informatie te geven aan de gebruiker, omdat deze vaak niet het geduld heeft om lang te luisteren. Door gebruik te maken van featured snippets kun je ervoor zorgen dat jouw content wordt getoond als het antwoord op een vraag.
afbeelding man met tablet met seo (1)

Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning

Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning zijn de nieuwste buzzwoorden in de digitale wereld. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk voor SEO?

Laten we beginnen met AI. AI is het vermogen van machines om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals spraakherkenning, patroonherkenning en besluitvorming. AI is niet nieuw, maar de opkomst van krachtige computers, big data en geavanceerde algoritmen heeft de ontwikkeling van AI in een stroomversnelling gebracht.

Machine Learning is een subveld van AI waarin machines zelf kunnen leren en verbeteren zonder expliciet te zijn geprogrammeerd. In plaats daarvan kunnen machines patronen identificeren in grote hoeveelheden gegevens en daaruit leren.

Maar wat betekent dit allemaal voor SEO? Nou, het betekent dat zoekmachines zoals Google steeds beter worden in het begrijpen van de inhoud van websites en zoekopdrachten van gebruikers. Dit heeft geleid tot nieuwe ranking factoren zoals E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) en Core Web Vitals.

Maar wat betekent dit voor jouw website? Het betekent dat je website moet worden geoptimaliseerd voor deze nieuwe ranking factoren. Dit kan inhouden dat je hoogwaardige inhoud produceert die de expertise en autoriteit van je website versterkt. Het kan ook betekenen dat je ervoor moet zorgen dat je website snel laadt en gemakkelijk te navigeren is.

Maar hoe kun je AI en Machine Learning gebruiken om jouw SEO te verbeteren? Nou, het begint allemaal met het begrijpen van de data. Door gegevens te verzamelen en te analyseren, kun je patronen identificeren en inzichten krijgen die je kunnen helpen bij het optimaliseren van jouw website. Er zijn verschillende tools en platforms beschikbaar die je kunnen helpen bij het analyseren van jouw gegevens, zoals Google Analytics en SEMrush.

Maar het belangrijkste is dat je jouw website ontwerpt voor mensen, niet voor machines. Hoewel het begrijpen van AI en Machine Learning belangrijk is voor SEO, is het nog belangrijker om te begrijpen wat jouw gebruikers willen en nodig hebben. Focus op het creëren van hoogwaardige inhoud en een geweldige gebruikerservaring, en de rest zal vanzelf komen.

Dus, onthoud dit: AI en Machine Learning zijn belangrijk voor SEO, maar niet zo belangrijk als het begrijpen van jouw gebruikers. Blijf je website optimaliseren voor de behoeften van jouw gebruikers en jouw SEO zal vanzelf verbeteren.

De nieuwe E in E.E.A.T

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige inhoud op Google hoger rankt dan andere? Het antwoord ligt in de EAT-regels: Expertise, Authority en Trust. En vanaf december 2022, heeft Google een nieuwe “E” toegevoegd: Experience. Google zal nu ook rekening houden met de ervaring van de auteur of maker bij het beoordelen van de kwaliteit van de inhoud.

Maar wat betekent “ervaring” eigenlijk? Google wil dat de contentmaker eerste hand, echte ervaring heeft met het besproken onderwerp.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je de oprichter bent van een SEO-bureau en dat je veel ervaring hebt met het voorspellen van SEO-trends voor 2023. Dat is fantastisch! Maar als je vervolgens een artikel zou schrijven over de veelvoorkomende oorzaken van hartziekten op een gezondheidssite, zou dat de kwaliteit van de inhoud ondermijnen, omdat je geen medische professional bent en geen ervaring hebt in de gezondheidszorg.

Dit betekent dat websites niet alleen moeten letten op wie de inhoud creëert, maar ook op de onderwerpen waarover ze schrijven. Als je wilt dat jouw inhoud hoog scoort op Google, moet je zorgen dat de schrijvers echte experts zijn op het gebied van de behandelde onderwerpen.

Deze blog is geschreven door Daan Maatman van https://webopzet.nl/

Geschreven door Gast Blogger

Bekijk ook onze andere artikelen.

By
yooker

Google Stopt met Indexeren van Niet-Mobielvriendelijke Websites: Ja dit lees je goed!

Vanaf 5 juli 2024, voert Google een ingrijpende wijziging door in zijn indexatie- en rankingmethode. Websites die niet optimaal werken op mobiele...
By
39968c22 156d 4541 9a77 9e67140f4903 1 1

Ontdek Google Consent Mode V2: Verbeterde Privacy voor Advertentiecookies

In de voortdurende evolutie van digitale privacy en gegevensbescherming, staat Google aan de voorhoede met innovatieve oplossingen om adverteerders...
yooker holy one overname

Belangrijke Overname Aankondiging; Yooker & Holy One (+ FAQ)

Beste relaties, Met enthousiasme introduceren wij, Eric Wils & Sander Goorman, eigenaren van Yooker, ons aan jullie als jullie nieuwe digitale...
By
google ads manager

Waarom Uitbesteden van Google Ads aan Yooker een Slimme Zet is voor jouw Bedrijf

In de steeds complexer wordende wereld van digitale marketing, wordt het beheren van Google Ads-campagnes een uitdaging die steeds meer expertise en...
By
a man presenting artificial intelligence regarding mobile phones

Ontdek de Kracht van ChatGPT in WordPress

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een krachtig hulpmiddel dat webontwikkelaars nieuwe mogelijkheden biedt om hun websites te verbeteren. Als...
business i

De online marketingtrends van 2024: Een diepgaande kijk op de toekomst van digitale marketing

De wereld van digitale marketing verandert voortdurend, en het jaar 2024 belooft geen uitzondering te maken. In deze blog gaan we dieper in op...
Business Income Tracking

Meerdere inkomstenbronnen via je website

Een website is veel meer dan een digitaal visitekaartje. Als je het op een goede manier aanpakt kan het je veel leuke nieuwe klanten opleveren, en...
hoe werkt het stap 4

Klantencase – Vuilniszak.nl

Ken je het probleem dat je altijd zit te ‘frotten’ met de vuilniszak? Echt passen doet die bijna nooit. Of je moet de boel oprekken óf je houdt te...

Bekijk al onze categorieën.

foto paars met telefoon
Webdevelopment

Lees meer $

foto roze met pijl
foto slotje blauw
Online Marketing

Lees meer $

yooker blog hoe start jij eigen blog website
Business

Lees meer $

yooker blog wat is e commerce
E-commerce

Lees meer $

yooker een sterk logo ontwerpen blog
Grafisch ontwerp

Lees meer $

yooker blog wat is webhosting
Hosting

Lees meer $