Wat is search engine optimization (SEO)

door | 3 januari 2020 | SEO (Zoekmachine Optimalisatie)

yooker blog wat betekend seo search engine optimization google optimalisatie
Je hebt misschien al wel het een en ander gehoord of gelezen over SEO of zoekmachine optimalisatie. Maar wat is dit nu eigenlijk? En hoe pas ik dit toe op mijn eigen website of webshop? In dit artikel neem ik je mee door de basiskennis om jouw website zoekmachine-proof te maken.

Wat is SEO eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization, ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Dit wil zeggen dat je diverse technieken gebruikt zodat de zoekmachines hem beter kunnen lezen, en de waarde goed kunnen inschatten. Ieder bedrijf wil zo hoog mogelijk staan in de organische zoekmachine ranking. Een hoge positie levert je al snel tientallen of honderden bezoekers per dag op. Je website bestaat natuurlijk niet uit een pagina, je wit dus dat al je pagina’s goed gevonden worden. Daarom is zoekmachine optimalisatie een van de meest duurzame en efficiëntste online marketing tactieken.
“Geen andere marketingmethode is op de lange termijn zo efficiënt als SEO”

Waaruit bestaat SEO?

yooker blog search engine optimization wat is seo wat betekend seo zoekbalk
Zoekmachines indexeren je website en geven deze een waarde mee. Hoe beter je SEO op je website, hoe hoger de waarde die je website krijgt toegewezen, des te hoger je in de zoekresultaten te vinden bent. Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit on-page SEO en off-page SEO. Wat dit betekent, leg ik je hieronder uit. In mijn blog van volgende week licht ik alle onderdelen nog eens extra toe. Met on-page SEO bedoelen we alle technieken die je toepast op je website. Dit bestaat uit diverse onderdelen zoals:

Content optimalisatie:

Hoe beter je content, hoe hoger de waarde van je website. Goede content is het belangrijkste SEO-element voor je website. Denk hierbij dan aan:
 • Goede paginatitels: verwerk zoekwoorden in de titel, het liefst aan het begin.
 • Meta Description: verwerk je zoekwoorden ook in de meta description. Wanneer mensen zoeken worden de zoekwoorden vet afgebeeld.
 • H1 headings en H2 headings: zorg dat je zoekwoorden verwerkt zijn in de headings van je pagina.
 • Pagina tekst: verwerk ook de zoekwoorden in je bodytekst.
 • Interne links: plaats een interne pagina-link in het zoekwoord in je bodytekst.
 • Image optimiation: afbeeldingen vallen ook onder content. Zorg dat de zoekwoorden terugkomen in de bestandsnaam, de alt tag en de titel tag van de afbeelding.
Er wordt ook wel gezegd; “Content is King”

Technische optimalisatie:

Het is erg belangrijk om te zorgen dat de technische aspecten van je website op orde zijn om je ranking te verhogen. Hierbij moet u denken aan:
 • Een snelle website (de laadtijd van je pagina’s)
 • Gebruikersvriendelijke website (gemakkelijk te doorzoeken met een goede structuur)
 • Begrijpelijk voor zoekmachines (eenvoudig leesbaar)
Met off-page optimalisatie bedoelen we technieken die gebruikt worden buiten je website om. Off-page SEO heeft niet alleen te maken met linkbuilding, zoals de meeste mensen denken. Maar het is meer dan dit. Off -page SEO bestaat namelijk ook uit diverse elementen zoals:

Linkbuilding:

Het plaatsen van links van jouw website, op een andere website. Dit zorgt voor een positieve en hoge waardering door de zoekmachines.

Social media:

Het delen van interessante artikelen, of belangrijke pagina’s van je website kan beïnvloed wel degelijk de zoekresultaten van je website. Het is nooit officieel bevestigd door Google dat het bijdraagt aan de vindbaarheid van je website, maar SEO-experts geloven van wel.
yooker blog wat betekend seo search engine optimization google optimalisatie infographic
Zoals je hierboven kan zien is SEO een verzamelnaam voor diverse manieren van optimalisatie.

SEO termen uitgelegd:

Zoals je ook in dit artikel kan lezen worden er veel verschillende termen gebruikt om iets aan de duiden. Ik wil je graag een aantal van die vaktermen uitleggen, zodat jij ook het maximale uit je website SEO kan halen.
 • Zoekwoord: het woord (of woordcombinatie) die mensen intypen bij Google of een andere zoekmachine.
 • Ranking: de organische positie in de zoekresultaten van de zoekmachine. De positie van het resultaat kan per persoon, per locatie, per apparaat en per tijdstip verschillen. Dit komt door het continu algoritme wat iedere seconde van de dag veranderd. Het kan zijn dat als je thuis zoekt je op nummer 1 staat, en bijvoorbeeld op je werk op nummer 3. Je kan jezelf verzekeren van een hoge positie door gebruik te maken van Google Adwords.
 • Metatags: zoekmachines gebruiken metatags om bijvoorbeeld in de omschrijving een zoekresultaat te tonen. Metatags zijn stukjes code die worden toegevoegd op een pagina of aan andere content zoals afbeeldingen en video’s.
 • Meta description: dit wordt vaak getoond als omschrijving van een pagina in de zoekmachine. Dit is per pagina in te stellen via het beheersysteem van een website.
 • Backlinks: dit zijn links op een website, die door linken naar een andere website.
yooker blog search engine optimization wat is seo wat betekend seo google permalink url
yooker blog search engine optimization wat is seo wat betekend seo google permalink url

Hoe bepaal ik welk zoekwoord ik moet gebruiken?

Om hierachter te komen is het goed om eens onderzoek te doen welk zoekwoord het beste bij jouw website past. Dit kan je doen door zelf de zoekwoorden in te typen bij Google. Je kunt dan zien of je de gewenste resultaten krijgt te zien. Een fijne online tool is Google Ads zoekwoorden planner. Je kan gratis een Google Ads account aanmaken en je zoektermen invullen waarvan jij denkt dat mensen op zoeken. Pas vervolgens filters toe en zet je woorden op verschillende manieren neer om een lijst te zien met de woorden die het beste bij jouw website passen. Je ziet hier ook hoeveel concurrentie je hebt op de zoekwoorden.
yooker blog search engine optimization wat is seo wat betekend seo zoekwoordenplanner google adwords
Een voorbeeld van de zoekwoordenplanner van Google AdWords.
Kijk ook eens bij Google Search Console om te kijken op welke zoekwoorden je goed op scoort en welke termen je nog erg laag wordt geïndexeerd door de zoekmachines. Tip van Yooker: Kies liever een zoekterm waarbij je weinig concurrentie hebt, en pas hier jouw zoekmachine optimalisatie op aan. Kies je voor een woord met hoge zoekresultaten, dan heb je ook veel concurrentie. Ben uniek!

Hoe kan ik zien op welke zoekwoorden ik het meeste word gevonden?

Met Google Search Console kan je zien op welke zoekwoorden de bezoekers op je website terecht komen. Deze gratis dienst maakt een soort rapport voor je website. Staan er dingen niet goed, of kunnen bezoekers de pagina niet vinden? Dan kan je dit allemaal teruglezen in het rapport wat Search Console voor je maakt. Om het verkeer op je website te kunnen zien, raad ik Google Analytics aan. Dit is een gratis online tool die de statistieken van je website en pagina’s bijhoudt. Je kan hier zien hoe bezoekers op je website terecht komen, en welke pagina’s het meeste worden bezocht. Met deze gratis online tools kan je dus heel wat informatie verzamelen.

Conclusie

Maak voor jezelf een overzicht op welke wijze je te werk gaat bij het optimaliseren van je content voor SEO. Het kan je veel website bezoekers en conversies opleveren. In dit artikel hebben we de basiskennis van zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO behandeld. Binnenkort gaan we iets dieper in op de manier hoe jij je website het beste kan optimaliseren. Veel succes!

Geschreven door Eric Wils

Samen kijken naar de beste digitale oplossing voor jouw organisatie, dat is het motto van onze auteur Eric Wils. Met de passie en ervaring op online gebied deelt hij graag zijn kennis over diverse uiteenlopende onderwerpen.

Bekijk ook onze andere artikelen.

yooker evido

Klantencase Evido

Storytelling op alle fronten Kevin is commercieel directeur van Evido, een innovatief filmproductiehuis uit Eindhoven. De focus ligt op storytelling...
vnu m477 010

Maak kennis met Eric

Mooi om de ondernemer in mezelf aan te spreken | Wat doe je als ondernemer zijn je in het bloed zit? Precies, dan start je je eigen bedrijf. Dat...
vnu m565 010 1

De financiële voordelen van het hebben van een goed ontworpen website

De wereld van online zaken doen wordt steeds belangrijker en een professioneel ontworpen website kan een cruciale rol spelen in het verhogen van de...
vnu m682 05

Wat is ChatGPT

De laatste jaren is het heel snel gegaan rondom kunstmatige intelligentie. ChatGPT, een zogeheten chatbot is een programma dat erg menselijk...
39968c22 156d 4541 9a77 9e67140f4903 1 1

De marketingtrends en strategieën voor 2023

Ieder jaar komen er weer nieuwe marketingtechnieken of strategieën die voor goede resultaten zorgen, zo ook in 2023. Natuurlijk wil jij meegaan in...
web development vector illustration 01 2

Wat is Lorem Ipsum?

Tijdens het gebruiken van software voor het schrijven of beheren van web inhoud ben je het wellicht al ooit tegengekomen, Lorem Ipsum.  ‘Lorem ipsum...
vnu m601 111 3

Is jou bedrijf klaar voor de digitale toekomst?

Is jouw bedrijf klaar voor de digitale toekomst? Wij bij Yooker helpen je graag! Je kunt tot het einde van dit jaar tot € 1000 subsidie krijgen op...
people 38 02

Marketing voor de zorg: ga aan de slag met onze tips & tricks

De zorg kan in allerlei opzichten nieuwe, verfrissende impulsen gebruiken. De afgelopen jaren is de sector veelal op een negatieve manier in het...

Bekijk al onze categorieën.

foto paars met telefoon
Webdevelopment

Lees meer $

foto roze met pijl
foto slotje blauw
Online Marketing

Lees meer $

yooker blog hoe start jij eigen blog website
Business

Lees meer $

yooker blog wat is e commerce
E-commerce

Lees meer $

yooker een sterk logo ontwerpen blog
Grafisch ontwerp

Lees meer $

yooker blog wat is webhosting
Hosting

Lees meer $