Wat is hosting?

door | 28 september 2019 | Hosting

yooker blog wat is webhosting

De geschiedenis van hosting

Het internet was tot eind 1993 alleen beperkt beschikbaar voor onderzoek en onderwijs. Maar vanaf 1993 werden de eerste grafische internetbrowsers geïntroduceerd voor de Mac en Windows. Om een website te kunnen hosten had je een eigen computer of server nodig. In deze tijd beschikten bedrijven nog niet over deze middelen, of er was geen budget om deze aanschaf te doen.

yooker blog wat is hosting hostingserver

Het aantal gebruikers groeide in 1995 zo snel, dat bedrijven wel een website nodig hadden om hun informatie te kunnen delen met de wereld. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn website kon hosten ontstonden er webhostingsbedrijven. Deze speciaal opgerichte bedrijven bestonden uit kamers met dataservers, waar een bedrijf hun website op kon plaatsen, en zo hun website online konden publiceren.

Wat is (web)hosting dan precies?

Hosting betekend dat je website via een dataserver in verbinding staat met het internet. Een dataserver is eigenlijk een grote harde schijf die 24 uur per dag informatie uitwisselt met het internet. Via een unieke domeinnaam is uw website over de hele wereld te bekijken. Nederland telt een groot aantal webhosting bedrijven die bestaan uit grote bedrijfshallen die vol staan met razendsnelle apparatuur waar data wordt opgeslagen. Je huurt eigenlijk een stukje van deze harde schijven.

Je moet dit vergelijken met de harde schijf die bij jou thuis staat. Wanneer je deze harde schijf verbindt met het internet, en je plaats hier al je bestanden in van je website, is dit voor de hele wereld te bekijken. Webhosting betekend dus heel simpel gezegd het huisvesten van een website.

Hoe weet ik welk hosting pakket bij mijn website past?

Wanneer je bij een hosting provider een stukje schijfruimte huurt, krijgt u een overzicht van diverse specificaties die bij dit pakket horen. Dit zegt je natuurlijk niks, maar je kan met een aantal simpele stappen zelf bepalen welk pakket bij jouw website past.

Stap 1 – Bepaal hoeveel schijfruimte je nodig denkt te hebben.

De schijfruimte die een hosting provider aan biedt wordt onderverdeeld in ruimte voor de websitebestanden, e-mail en databases. Bij ieder pakket kunt je in de specificaties zien hoe deze ruimte is verdeeld over deze onderdelen. Heb je een website met veel filmpjes of grote bestanden, dan verbruik je aanzienlijk meer schijfruimte, dan wanneer je een website hebt met teksten en kleinere afbeeldingen.

Stap 2 – Maak een schatting van het aantal bezoekers op je website.

Wanneer iemand je website bezoekt veroorzaakt dit dataverkeer. Dataverkeer wordt uitgedrukt in MB (megabyte) of GB (gigabyte), en wordt verbruikt als een bezoeker een webpagina bezoekt of een e-mail verstuurt naar je website. Wanneer iemand je website bezoekt, worden alle bestanden gedownload van de server zodat de webpagina zichtbaar wordt.

Dataverkeer is het versturen van de data die op de gehuurde schijfruimte staat, naar de computer van de bezoeker. Hoe meer bezoekers, hoe meer data er moet worden gedownload van de servers, des te meer dataverkeer.

Tip van Yooker: wanneer je kiest voor een hosting pakket bij Yooker, raden we je aan te starten met een basispakket. Je kan altijd gratis je pakket upgraden.

Stap 3 – Bedenk welke software je wilt gaan gebruiken (en of je een database nodig hebt)

Heb je al een website of ga je een website laten maken? Indien je een website laat maken, kan je de designer vragen welke software er wordt gebruikt en of je een database nodig hebt. Wanneer je al een website hebt, kan je Yooker hiervoor om advies vragen.

Hosting providers duiden databases aan als MySQL. MySQL is een databasesysteem dat wordt gebruikt door diverse softwareapplicaties zoals Wordpress, Joomla en Drupal. Maar ook webwinkels als: Magenta, Zen Cart en Prestashop zijn toepassingen die je kan installeren nadat je een database hebt aangemaakt. Hosting van Yooker beschikt over al deze installatiepakketten.

Stap 4 – Hoeveel websites wil je online zetten?

Wanneer je kiest voor hosting van Yooker kan je meerdere websites online zetten in één hostingpakket. Heb je maar 1 website, dan raden we je aan om te starten met het basis hostingpakket. Heb je meerdere websites, dan raden wij een groter hostingpakket aan. Met een groter pakket beschik je uiteraard over meer schijfruimte, dataverkeer en databases.

Stap 5 – Hoeveel e-mailboxen wil je gaan gebruiken?

Het is belangrijk om te weten hoeveel e-mailboxen je wil gaan gebruiken. Houd hierbij rekening met het onderscheid tussen individuele e-mailboxen en gekoppelde e-mailadressen. Een individuele e-mailbox is je ‘hoofd e-mailadres’. Hier komen al je mails op binnen. Aan één e-mailbox kunnen meerdere e-mailadressen worden gekoppeld. Zo heb je natuurlijk je eigen e-mailadres, bijvoorbeeld [email protected]. Je kan ook de e-mails van [email protected] of [email protected] hierop binnen laten komen door deze te koppelen.

Conclusie

Het juiste hostingpakket is erg belangrijk zodat je website beschikt over een snelle laadtijd, een beveiligde verbinding en voldoende hostingruimte. Zorg dat je bovenstaande stappen doorloopt, zodat je precies weet welk hostingpakket geschikt is voor jouw website of webshop. Kom je er zelf niet uit, of wil je graag deskundig advies bij het maken van je keuze? Neem gerust eens contact met ons op, zodat wij je kunnen adviseren.

yooker blog wat is hosting email

Geschreven door Eric Wils

Samen kijken naar de beste digitale oplossing voor jouw organisatie, dat is het motto van onze auteur Eric Wils. Met de passie en ervaring op online gebied deelt hij graag zijn kennis over diverse uiteenlopende onderwerpen.

Bekijk ook onze andere artikelen.

By
yooker

Google Stopt met Indexeren van Niet-Mobielvriendelijke Websites: Ja dit lees je goed!

Vanaf 5 juli 2024, voert Google een ingrijpende wijziging door in zijn indexatie- en rankingmethode. Websites die niet optimaal werken op mobiele...
By
39968c22 156d 4541 9a77 9e67140f4903 1 1

Ontdek Google Consent Mode V2: Verbeterde Privacy voor Advertentiecookies

In de voortdurende evolutie van digitale privacy en gegevensbescherming, staat Google aan de voorhoede met innovatieve oplossingen om adverteerders...
yooker holy one overname

Belangrijke Overname Aankondiging; Yooker & Holy One (+ FAQ)

Beste relaties, Met enthousiasme introduceren wij, Eric Wils & Sander Goorman, eigenaren van Yooker, ons aan jullie als jullie nieuwe digitale...
By
google ads manager

Waarom Uitbesteden van Google Ads aan Yooker een Slimme Zet is voor jouw Bedrijf

In de steeds complexer wordende wereld van digitale marketing, wordt het beheren van Google Ads-campagnes een uitdaging die steeds meer expertise en...
By
a man presenting artificial intelligence regarding mobile phones

Ontdek de Kracht van ChatGPT in WordPress

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een krachtig hulpmiddel dat webontwikkelaars nieuwe mogelijkheden biedt om hun websites te verbeteren. Als...
business i

De online marketingtrends van 2024: Een diepgaande kijk op de toekomst van digitale marketing

De wereld van digitale marketing verandert voortdurend, en het jaar 2024 belooft geen uitzondering te maken. In deze blog gaan we dieper in op...
Business Income Tracking

Meerdere inkomstenbronnen via je website

Een website is veel meer dan een digitaal visitekaartje. Als je het op een goede manier aanpakt kan het je veel leuke nieuwe klanten opleveren, en...
hoe werkt het stap 4

Klantencase – Vuilniszak.nl

Ken je het probleem dat je altijd zit te ‘frotten’ met de vuilniszak? Echt passen doet die bijna nooit. Of je moet de boel oprekken óf je houdt te...

Bekijk al onze categorieën.

foto paars met telefoon
Webdevelopment

Lees meer $

foto roze met pijl
foto slotje blauw
Online Marketing

Lees meer $

yooker blog hoe start jij eigen blog website
Business

Lees meer $

yooker blog wat is e commerce
E-commerce

Lees meer $

yooker een sterk logo ontwerpen blog
Grafisch ontwerp

Lees meer $

yooker blog wat is webhosting
Hosting

Lees meer $