Wat is een SSL-certificaat?
Als je op je website informatie verzamelt van bezoekers, is het noodzaak een SSL-certificaat aan te vragen. SSL staat voor Secure Socket Layer en is eigenlijk een verouderde term. SSL is de voorganger van het huidige TLS, Transport Layer Security. Maar omdat de term SSL zo is ingeburgerd, wordt deze nog overal gebruikt. In deze blog gaan we dus ook de term SSL blijven gebruiken.
Een SSL Certificaat versleutelt dataverkeer tussen browser en server zodat vertrouwelijke gegevens niet kunnen worden onderschept. Om te kunnen zien of een website een SSL-certificaat heeft kun je de browser checken. Veilige sites beginnen met HTTPS. Browsers tonen een (groen) slotje, en soms staat er ook de tekst ‘veilig’ bij. Sites zonder SSL certificaat zullen een ‘niet veilig’ symbool hebben dit is vaak een open slotje of in i in een rondje. Hieronder zie je hoe een browser met een SSL Certificaat eruit ziet.
Waarom heb ik een SSL Certificaat nodig?
Een SSL Certificaat is erg belangrijk voor de identiteit van de website en de eigenaar daarvan. Het geeft vertrouwen. Bezoekers van de website weten dat er veilig met hun persoonsgegevens wordt omgegaan en dat derden dit niet kunnen ‘afluisteren’. Door het certificaat weten ze bovendien dat de gegevens alleen bij de eigenaar terecht zullen komen. Het is dus belangrijk om de waarde van een SSL certificaat goed in te zien. Dankzij goede, waardevolle content, kun je hoger in Google terechtkomen. Toch is dit niet de enige succesfactor. Gelukkig weten we wel wat dingen die bijdragen aan een betere vindbaarheid en SSL is er daar één van. Waardevolle content staat nog altijd hoger, maar Google bevestigt dat SSL steeds belangrijker wordt. Het is dus zeker een goede move om er nu al voor te zorgen dat jouw website beveiligd is
Stel dat je je naam achterlaat op een webshop of ander formulier op een website waar geen SSL certificaat aanwezig is. Zodra je op ‘verzend’ klikt, gaat je ingetypte naam over het internet en is het tijdens een van de stops uit te lezen. Echter op een site met SSL certificaat wordt bijvoorbeeld de naam “Jan Jansen” verzonden als versleutelde tekst “84tj3kjdihFJUE9hFshf933hfs943” en bij aankomst op de eindbestemming weer terugvertaald naar “Jan Jansen”. Dit proces geldt ook voor inlogcodes, creditcard nummers en andere data die met SSL beveiligd is.
En, ben je overtuigd van het nut van een SSL certificaat? Ik hoop dat deze blog je op weg heeft geholpen. Alle websites van Yooker zijn voorzien van een SSL certificaat en hiermee worden je gegevens altijd versleuteld verstuurd, zodat je hier zelf geen zorgen over hoeft te maken.