Verschil tussen Microsoft Office 365 vs. Google Workspace (voorheen G-suite)

door | 24 november 2021 | Business

yooker blog microsoft office 365 vs.google g suite

Probeer je te beslissen welke keuze dat je gaat maken en twijfel je tussen Google Workspace (voorheen Google G-Suite) of Microsoft Office 365? Wees gerust, je bent niet de enige! Maar wat is nu beter, Microsoft Office 365 of Google Workspace? Iedere ondernemer gebruikt tegenwoordig wel eens één van de vele online productiviteitstools van Google Workspace of Microsoft Office 365. Het is een ware onderlinge strijd tussen de 2 online grootmachten. In dit artikel lees je het verschil tussen Microsoft Office 365 en Google Workspace en zie je een vergelijk tussen Microsoft Office 365 en Google Workspace.

Waarom heb ik deze productiviteitstools dan nodig?

Simpelweg omdat het jou helpt en ondersteunt om je bedrijfsprocessen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er zijn een aantal van die primaire tools die onmisbaar zijn voor ieder klein of groot bedrijf. Over het algemeen hebben al deze bedrijven de volgende tools nodig:

 • E-mail programma.
 • Tekstverwerkingsprogramma.
 • Bestandopslag (zowel lokaal of in de cloud)
 • Spreadsheetsoftware.
 • Samenwerking software en online meetings.
 • CRM-systeem / Contactbeheer (Customer Relationship Management)

En dan heb je ook nog de secundaire, dus zeg maar iets minder belangrijke tools voor je bedrijf:

 • Presentatiesoftware.
 • Online agenda.
 • Notities en takenlijsten.
 • Web pagina’s voor je team.

Veel ondernemers kiezen voor de meest functionele en productieve manier om al deze tools te gebruiken, en dat is via een kantoorproductiviteitspakket. Google (Workspace) en Microsoft (Office 365) bieden deze pakketten aan. Geen stress, hieronder laat ik je zien wat je van beide pakketten kan verwachten, en wat nou het grootste verschil is, en hoe jij de juiste keuze maakt!

“Een gedegen onderzoek bevestigd je keuze”

Wat is het verschil tussen Microsoft Office 365 en Google Workspace?

Zowel Google als Microsoft leveren beide alle applicaties die je nodig hebt als bedrijf software. Het verschil zit hem o.a. in de manier van werken, bijvoorbeeld werk je liever lokaal (PC/MAC) of werk je liever online. Ook in de prijs zit een klein verschil, maar dit is een klein verschil. Daarnaast zit het verschil tussen Microsoft Office 365 en Google Workspace hem vooral in de applicaties die beschikbaar zijn. Microsoft staat vooral bekend om de geweldige spreadsheet software Excel en teamsamenwerkingen software Teams. Google ontwikkeld haar software erg snel en bied in Google Sheets ook importfuncties middels API’s.

yooker blog microsoft office 365 verschil google workspace logo 2

Microsoft Office 365 (pakketoverzicht)

Microsoft Office 365 is de nieuwe naam voor het oude vertrouwde Microsoft Office. Deze programma’s zijn cloud gebaseerd, maar ook beschikbaar als programma op je desktop (Windows & Mac). Om deze Microsoft-apps te kunnen gebruiken, heb je een licentie nodig. Zonder deze licentie werken de apps niet. Wat mag je verwachten van dit pakket? Het Office 365-softwarepakket omvat de volgende apps/programma’s:

 • Word (tekstverwerkingsprogramma)
 • Excel (spreadsheetsoftware)
 • Outlook (e-mailclientsoftware)
 • Calender (online agenda)
 • OneDrive (cloudopslag)
 • PowerPoint (presentatiesoftware)
 • OneNote (notities)
 • Microsoft To Do (takenlijsten)
 • People (contactpersonen)
 • Skype (online videogesprekken en meetings)
 • Teams (teamsamenwerkingen)
 • SharePoint (web pagina’s)
Micorsoft Office 365,Microsoft,Office,Google G-Suite,Google,G-suite

Google Workspace (pakketoverzicht)

De Google Workspace software is alleen online beschikbaar, dus volledig gebaseerd voor werken in de cloud. Google heeft de naam in 2021 veranderd van Google G-suite naar Google Workspace. Als je vroeger Microsoft Word hebt gebruikt op de pc of Mac dan heb je vast wel eens meegemaakt dat je het bestand wel eens vergeten bent op te slaan. Met de productiviteitssoftware van Workspace is dat probleem verholpen. Iedere aanpassing die je maakt wordt direct opgeslagen in de cloud. Er zijn geen desktopapplicaties beschikbaar voor, maar er zijn wel tal van mobiele apps, voor zowel Android als iPhone die perfect werken. Wat mag je verwachten van dit pakket? Het Google Workspace softwarepakket omvat de volgende apps/programma’s:

 • Google Docs (tekstverwerkingsprogramma)
 • Google Sheets (spreadsheetsoftware)
 • Gmail (e-mailclientsoftware)
 • Google Agenda (online agenda)
 • Google Drive (cloudopslag)
 • Google Slides (presentatiesoftware)
 • Google Tasks (takenlijsten)
 • Google Keep (notities)
 • Google Meet (teamsamenwerkingen en meetings)
 • Google Forms (online enquêteformulieren)
 • Google Sites (web pagina’s)

Kostenoverzicht: Microsoft Office 365 vs. Google Workspace

Zoals je in beide pakketoverzichten kan zien, bieden beide productiviteitspakketten nagenoeg dezelfde tools, dus we gaan eens even kijken wat voor verschil er dan in de prijs zit. Waarschijnlijk heb je al eens kennisgemaakt met een van deze tools. Ze beschikken namelijk beide over tal van gratis opties die prima werken voor persoonlijke doeleinden. Maar als je deze tools zakelijk wil gebruiken, dan heb je toch echt een betaald account (licentie) nodig. Ze helpen je om dingen georganiseerd te houden, eenvoudig in teamverband bestanden te delen en ze zijn beschikbaar op ieder apparaat. Kortom, eigenlijk zijn deze softwarepakketten onmisbaar voor ieder bedrijf. Laten we eens inzoomen op de kosten voor beide pakketten:

Microsoft Office 365

PakketnaamPrijsGebaseerd op
Microsoft Office 365 Business Basic€ 4,20 per maand / per gebruiker
Microsoft Office 365 Business Standaard € 10,50per maand / per gebruiker
Microsoft Office 365 Business Premium€ 16,90per maand / per gebruiker
Microsoft Office 365 Apps€ 8,80per maand / per gebruiker

Google Workspace (G-suite)

PakketnaamPrijsGebaseerd op
Google Workspace Starter € 5,20per maand / per gebruiker
Google Workspace Business Standaard€ 10,40per maand / per gebruiker
Google Workspace Business Plus€ 15,60per maand / per gebruiker
Google Workspace Enterpriseaangepastop maat pakket

Zoals je kan zien verschillen de eerste 2 abonnement (licentie) prijzen niet erg veel van elkaar. Om je toch de juiste keuze te laten maken gaan we nog een aantal van de softwareapplicaties met elkaar vergelijken.

E-mail – Microsoft Outlook vs. Google Gmail

Een betrouwbare e-mailprovider is onmisbaar voor een bedrijf. Zowel Outlook als Gmail zijn krachtige e-mailservices. Beide zijn eenvoudig te koppelen aan domein e-mails, denk dan bijvoorbeeld aan een [email protected]. De keuze voor een van deze 2 e-mailservices is puur jouw persoonlijke voorkeur. Gmail is wat meer modern, en Outlook heeft nog steeds dezelfde uitstraling als 5 jaar geleden. Kijk je naar organisatiemogelijkheden van je e-mails, dan kom je al snel uit bij Gmail. Gmail biedt namelijk gedetailleerde organisatiemogelijkheden voor je e-mails, je kunt diverse categorieën maken en labels toewijzen. Ook bestaat de mogelijkheid om Gmail te versterken met tal van add-ons en extensies uit de Chrome Store. Kies je voor productiviteit en organisatie, dan kies je voor Gmail. Tenzij je erg gehecht bent aan Outlook, want er werken wereldwijd nog steeds enorm veel mensen met deze oude vertrouwde e-mailservice.

Documenten – Microsoft Word vs. Google Docs

Microsoft Word bestaat al erg lang en veel mensen gebruiken het al sinds hun schooltijd. Google Docs is het gratis online tekstverwerkingsprogramma van Google dat je enorm veel mogelijkheden biedt om snel documenten te maken of uit vooringestelde templates je keuze te maken, en dat zonder een cent te betalen. Het grootte verschil tussen deze 2 applicaties zijn de interne mogelijkheden. Google Docs is een eenvoudige tekstverwerker zonder al te veel poespas, maar werkt prima. Microsoft Word daarentegen beschikt over tal van functies, zowel up-to-date als verouderde functies. Op het gebied van samenwerkingen in een document is Google Docs de absolute winnaar. Je kan in realtime bewerkingen doorvoeren in je document, en je collega zal deze wijzigingen direct zien op het scherm. Als je dit met Microsoft Word wil doen, moet je de webversie van de applicatie gebruiken, de desktopsoftware ondersteunt dit niet. Google neemt hierin dus het voortouw. Voor visuele ontwerpen is Microsoft Word dan weer de specialist. Je kunt eenvoudig folders, brochures of rapporten maken en bewerken. Dit is met Google Docs helaas nog niet echt mogelijk, wellicht wordt deze functie in de toekomst toegevoegd.

Spreadsheets – Microsoft Excel vs. Google Sheets

De digitale rekenwonders onder de software. Microsoft Excel is al jarenlang de onbetwiste nummer een als het gaat om spreadsheetsoftware. Met beide programma’s ben je in staat om berekeningen en vergelijkingen te maken. Echter is Google Sheets een minimale versie van Microsoft Excel. Door een tal van mogelijkheden intern in het programma is dit absoluut de beste keuze. Er draaien veel online tools en calculators op basis van Excel omdat het enorm betrouwbaar is. Als berekeningen, calculaties en vergelijkingen een van de belangrijkste factoren is binnen je bedrijf, dan is Microsoft Excel veruit de beste keuze!

Presentaties – Microsoft PowerPoint vs. Google Slides

Beide softwarepakketten bieden uitstekende presentatie softwareapplicaties. Het oude vertrouwde PowerPoint is al jaren de bekendste software als het gaat om digitale presentaties, maar Google Slides doet er niet voor onder. Beide applicaties zijn enorm krachtig en beschikken over tal van mogelijkheden. Hier zal je beslissing voor een keuze dan ook niet gemaakt worden.

Bestandopslag in de cloud – Microsoft OneDrive vs. Google Drive

Tegenwoordig beheert en organiseert ieder bedrijf hun bestanden in de cloud. Door je aan alle strenge veiligheidstips te houden, is het erg veilig werken en je kunt overal ter wereld bij je bestanden. Het is dan ook aan te raden om voor beide apps 2-steps authenticatie te gebruiken.

Zowel OneDrive als Drive bieden een grote opslagcapaciteit, al verschilt dit wel per licentieplan. Bij Google Drive krijg je voor een basis licentie per account 30 GB-opslag, bij de basis licentie (Essentials) van OneDrive beschik je al over 1 tb-opslagruimte per account.

Wil je voor je basislicentie van Google Drive meer opslag, dan betaal je voor 100 GB € 19.99, – per jaar extra.

Microsoft Office 365

PakketnaamOpslagGebaseerd op
Office 365 Business Essentials1 TB per gebruiker
Office 365 Business 1 TB per gebruiker
Office 365 Business Premium 1 TB per gebruiker

Google Workspace (G-suite)

PakketnaamOpslag Gebaseerd op
Google Workspace Basis30 GBper gebruiker
Google Workspace BusinessUnlimitedper gebruiker
Google Workspace EnterpriseUnlimited per gebruiker

Zoals je kan zien verschillen de eerste 2 abonnement (licentie) prijzen niet erg veel van elkaar. Om je toch de juiste keuze te laten maken gaan we nog een aantal van de softwareapplicaties met elkaar vergelijken.

Teamplatformen – Microsoft Teams vs. Google Meet

Heb je een groter bedrijf en werk je in teamverband? Dan is een praktische samenwerkingstool erg handig als het gaat om georganiseerd samenwerken en communiceren. Microsoft Teams is duidelijk de winnaar van deze 2 applicaties. Het is een behoorlijk krachtige samenwerkingstool die je in staat stelt om eenvoudig gegevens te delen en gesprekken te voeren met de meegeleverde Skype Business software. Google Meet daarentegen is een prima applicatie, maar kan niet op tegen Teams. Het sukkelt al jaren met Google+, wat afgelopen jaar ook is beëindigd, en probeert het nu met Google Meet.

Een vergelijking overzicht van alle applicaties

ApplicatieMicrosoft Office 365Google Workspace
TekstverwerkingWordGoogle Docs
SpreadsheetsExcelGoogle Sheets
PresentatiesPowerPointGoogle Slides
Samenwerken en online meetingsTeamsGoogle Meet
E-mailOutlookGmail
Online agendaOutlook KalenderGoogle Agenda
Cloud opslagOneDriveGoogle Drive
TakenlijstenMicrosoft To DoGoogle Task
Notities en aantekeningenOneNoteGoogle Keep
CommunicatietoolTeamsGoogle Chat
Whitebord Whitebord Jamboard
Online formulieren Google Forms
Web pagina’sSharePointGoogle Sites

En? Heb je naar deze uitleg al een keuze kunnen maken?

Wat is nu beter voor mijn bedrijf? Microsoft Office 365 of Google Workspace?

De keuze tussen Microsoft Office 365 en Google Workspace zal waarschijnlijk volledig afhangen van jouw voorkeuren. Gebruik je bijvoorbeeld al diensten of software van Google, dan is de kans dan je voor een Google Workspace pakket kiest aannemelijk. Werk je al jarenlang trouw met Microsoft Word en ben je hier erg vertrouwd mee, dan kies je waarschijnlijk voor Microsoft Office 365.

Conclusie

Heb je veel rekenkracht nodig in je bedrijf? Kies dan voor Microsoft Excel (Microsoft Office 365).

Wil je graag eenvoud en overzicht? Kies dan voor Google Workspace.

Hopelijk kan je naar het lezen van dit artikel de beste keuze maken voor jouw bedrijf of organisatie en ga je er jarenlang veel gemak en productiviteit aan beleven. Heel veel succes gewenst!

Team Yooker

Geschreven door Eric Wils

Samen kijken naar de beste digitale oplossing voor jouw organisatie, dat is het motto van onze auteur Eric Wils. Met de passie en ervaring op online gebied deelt hij graag zijn kennis over diverse uiteenlopende onderwerpen.

Bekijk ook onze andere artikelen.

By
yooker

Google Stopt met Indexeren van Niet-Mobielvriendelijke Websites: Ja dit lees je goed!

Vanaf 5 juli 2024, voert Google een ingrijpende wijziging door in zijn indexatie- en rankingmethode. Websites die niet optimaal werken op mobiele...
By
39968c22 156d 4541 9a77 9e67140f4903 1 1

Ontdek Google Consent Mode V2: Verbeterde Privacy voor Advertentiecookies

In de voortdurende evolutie van digitale privacy en gegevensbescherming, staat Google aan de voorhoede met innovatieve oplossingen om adverteerders...
yooker holy one overname

Belangrijke Overname Aankondiging; Yooker & Holy One (+ FAQ)

Beste relaties, Met enthousiasme introduceren wij, Eric Wils & Sander Goorman, eigenaren van Yooker, ons aan jullie als jullie nieuwe digitale...
By
google ads manager

Waarom Uitbesteden van Google Ads aan Yooker een Slimme Zet is voor jouw Bedrijf

In de steeds complexer wordende wereld van digitale marketing, wordt het beheren van Google Ads-campagnes een uitdaging die steeds meer expertise en...
By
a man presenting artificial intelligence regarding mobile phones

Ontdek de Kracht van ChatGPT in WordPress

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een krachtig hulpmiddel dat webontwikkelaars nieuwe mogelijkheden biedt om hun websites te verbeteren. Als...
business i

De online marketingtrends van 2024: Een diepgaande kijk op de toekomst van digitale marketing

De wereld van digitale marketing verandert voortdurend, en het jaar 2024 belooft geen uitzondering te maken. In deze blog gaan we dieper in op...
Business Income Tracking

Meerdere inkomstenbronnen via je website

Een website is veel meer dan een digitaal visitekaartje. Als je het op een goede manier aanpakt kan het je veel leuke nieuwe klanten opleveren, en...
hoe werkt het stap 4

Klantencase – Vuilniszak.nl

Ken je het probleem dat je altijd zit te ‘frotten’ met de vuilniszak? Echt passen doet die bijna nooit. Of je moet de boel oprekken óf je houdt te...

Bekijk al onze categorieën.

foto paars met telefoon
Webdevelopment

Lees meer $

foto roze met pijl
foto slotje blauw
Online Marketing

Lees meer $

yooker blog hoe start jij eigen blog website
Business

Lees meer $

yooker blog wat is e commerce
E-commerce

Lees meer $

yooker een sterk logo ontwerpen blog
Grafisch ontwerp

Lees meer $

yooker blog wat is webhosting
Hosting

Lees meer $