De impact van website snelheid op SEO: hoe een snelle laadtijd kan leiden tot een hogere omzet
De laadtijd van een website kan je succes maken of breken. Een website die niet snel genoeg is, kost je klanten en zorgt ervoor dat je minder goed gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines als Google. Zelfs een vertraging van een luttele seconde kan je honderden euro’s of misschien zelfs duizenden euro’s per maand kosten. De snelheid optimaliseren is dus écht een must voor de SEO van je website.
Misschien heb je zelf ook weleens een website bezocht en vroegtijdig verlaten omdat de website te traag was. Bezoekers zijn steeds minder bereid om te wachten op een website of webshop die traag laadt. We willen allemaal direct toegang tot de informatie die we zoeken en als het te lang duurt voordat de pagina is geladen, zijn we snel geneigd om op de terugknop te klikken en even bij de concurrentie te kijken. Weg potentiële klant!
Een snelle website heeft daarnaast ook een directe invloed op de ranking in zoekmachines als Google. Google meet de gebruikerservaring en bepaalt aan de hand daarvan hoe hoog jouw website in de resultaten komt te staan. Hoe trager (en dus ongebruiksvriendelijker) je website, hoe slechter je score.
Welke laadtijd is acceptabel?
Welke laadtijd acceptabel is, is afhankelijk van een aantal externe factoren. Over het algemeen wordt een laadtijd tussen de 1 tot 3 seconden door veel mensen acceptabel gevonden. Verkoop je ook producten? Dan is een snelheid van maximaal 1-2 seconden aanbevolen.
Een onderzoek van Google toonde aan dat het bounce ratio (het percentage bezoekers dat een website verlaat na het bekijken van slechts één pagina) met 32% kan stijgen als de laadtijd van 1 seconde naar 3 seconden gaat. Dat is dus een aanzienlijk groot verschil op slechts 2 seconden.
Hoe test ik de snelheid van mijn website?
Je kunt de laadtijd van je website op verschillende manieren testen. De twee meest gebruikelijke manieren zijn via:
- Google Pagespeed
- GTmetrix
Hoe je dat precies kunt doen, lees je hier.
Welke factoren hebben invloed op de laadtijd van een website?
Een trage website kan dus leiden tot hogere bounce ratio’s, minder sales en een lagere ranking in Google. Het optimaliseren van de laadtijd van je website is dus van belang. Maar hoe kun je dat doen?
1. Kies een goede hostingprovider
Een hostingprovider zorgt ervoor dat jouw website wordt geplaatst op een stukje serverruimte, zodat je website zichtbaar kan worden gemaakt voor het publiek. De server waarop de hostingprovider jouw website host, kan een enorme invloed hebben op de laadtijd en prestaties van je website. Wanneer je hostingprovider jouw website namelijk op een oude of trage server host, zal je website dat automatisch ook zijn.
Naast de server, zijn er ook andere zaken die de snelheid kunnen beïnvloeden. Denk aan de serverlocatie, de capaciteit van je hostingpakket en de bandbreedte.
Het kiezen van een goede hostingprovider is dus van groot belang.
Ben jij nog op zoek naar een goede hostingprovider? De hostingpakketten van Yooker zijn geoptimaliseerd voor snelle laadtijden.
2. Optimaliseer afbeeldingen en bestanden
Iedere afbeelding die je op je website plaatst, moet bij een eerste bezoek geladen worden. Veel zware afbeeldingen kunnen dus erg belastend zijn voor de laadtijd van je website.
Het verwijderen van onnodige afbeeldingen of bestanden is dus aan te raden. Daarnaast kun je afbeeldingen verkleinen zonder de kwaliteit te verminderen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door afbeeldingen te comprimeren en te schalen voordat je ze uploadt naar je website.
Er zijn online verschillende gratis tools beschikbaar om afbeeldingen en media te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan TinyPNG, Kraken.io en Compressor.io.
3. Website structuur en code
De structuur van en code van je website kan een grote invloed hebben op de laadtijd. Een website vol foutmeldingen of omslachtige codes, kan er namelijk voor zorgen dat je website er seconden langer over doet om te laden.
Om je website snel te houden, is het dus belangrijk dat je kiest voor een professionele websitebouwer zoals Yooker.
Los van deze 3 tips, zijn er nog een hoop aantal andere zaken die je kunt toepassen om de laadtijd van je website te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van goede caching tools en het verwijderen van onnodige bestanden.
Heb je hulp nodig bij het versnellen van je website? Neem dan contact op met Yooker.